23 Mart 2015 Pazartesi

Anason Çayı

Anason Çayı ve Faydaları


Anason; (Anis, Anisi fructus, Pimpinella anisum ) Anason (Pimpinella anisum); Maydanozgillerden, kokulu tohumu Hamur işlerinde ve rakı yapımında kullanılan bir bitki. Anason 30-50 (70) cm yükselebilen tek yıllık otsu bir bitkidir.

Anason Çayı Nasıl Hazırlanır



Anason çayını bitkinin taze ya da kurutulmuş yaprakları ile tohumlarından hazırlanır. Bir bardak anason çayı için 1 çay kaşığı kurutulmuş anason yaprağı veya 3 çay kaşığı taze yaprak yeterlidir. Kaynamış suya bu miktarlarda anasonu atarak ateşi kapatın ve çayın 5-10 dakika demlenmesini bekleyin.

Eğer çayı kurutulmuş anason tohumlarından yapacaksanız 1 çay kaşığı tohumu havanda iyice ezdikten sonra suya atın ve demlenmesini bekleyin. Uyku verdiği için yatağa girmeden önce içilmesi tavsiye edilir.
 


Anason Çayının Faydaları Nelerdir

  • Etkili bir balgam söktürücüdür
  • Boğaz ağrılarını hafifletir
  • Akciğerleri rahatlatır
  • Soğuk algınlığının daha çabuk geçmesini sağlar
  • Sinüzite iyi gelir
  • Bronşit tedavisinde kullanılır
  • Kolik tedavisine yardımcı olur
  • Şişkinliği azaltır
  • Hazımsızlığa iyi gelir
  • Hıçkırıktan kurtulmak için kullanılır

Anason Çayının Zararları



Anason çok miktarda kullanılırsa uyuşukluk, baş ağrısı ve görme zorluğuna neden olabilir. Günde 5 gr kadar alınmalıdır. Fazla alınırsa ve uzun süre kullanılırsa dolaşımın yavaşlamasına ve vücudun çalışamaz duruma gelmesine sebep olabilir. 

Ayrıca anason çayın uyuşturucu etkisi, yatıştırıcı etkisi ve uyku getirici etkileri bebek için zararlıdır. Çünkü bebeğin bünyesine ağır gelebilir. Bu sebeple anason çayı bebeklerde asla aşırı kullanılmamalıdır. Anason, anetol alerjisi durumunda alınmamalıdır

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder