13 Ekim 2017 Cuma

Anason Yağının Faydaları

Anason Yağının Faydaları

Bu yazımızda Anason yağının faydalarından bahsedeceğiz. Anason yağı ciltde kullanımında lekeler ve sivilcenin yarattığı pürüzü giderici etkisi vardır. Saçlara kullanımında kepek, uyuz, bitlenmenin neden olduğu kaşıntılara karşı önleyici faydalarından söz edeceğiz. Tıbbi faydaları, sindirim rahatlatıcı, öksürük giderici özelliklerini yazacağız. 




Anason maydanoz iller ailesine ait yaklaşık 60 cm yüksekliğe kadar büyüyebilen, anason bitkisinin tohumlarından soğuk pres yöntemiyle elde edilen uçucu bir yağdır. Anason yağının başlıca bileşeni alkoldür ve yağ, bu bileşikten aromasını türetir. Mısır ve Yunanistan kökenli olan anason yağı eski Mısır’da hastalıkların tedavisinde ve aromaterapi amacıyla kullanılmaktaydı. Ortaçağ’da ise yetiştirilmesi ve kullanımıyla beraber Avrupa’da yayılmıştır.

Anason Yağının Cilde Faydaları

Anason yağı, antiseptik özelliğinin yanında, yatıştırıcı, sindirim sistemini uyarıcı özellikleri ile öne çıkmaktadır.  Cildin olumsuz koşullarda maruz kaldığı mikrobial etkileri güçlü detoksifiye yapısıyla dengeye sokarak, cildinizi sağlıklı ve parlak tutmak yeteneğine sahiptir. Özellikle Shea yağıyla beraber kullanılırsa;  cilt lekeleri, sivilce gibi nedenlerle hasar görmüş cildi, yumuşak, pürüzsüz ve parlak hale gelmesini sağlar.

Anason Yağının Saça Faydaları

Anason tohumu yağının antiseptik ve antibiyotik özellikleri, kafa derisi enfeksiyonlarını çözümüne en güçlü katkı sağlayan yağdır. Kafa derisinde oluşmuş pullanma özelliklede, uyuz ve bitlenme gibi sıkıntılarda da güçlü bir tedavi edicidir. Genellikle kuru saç derisi olanlarda meydana kepek ve pullanma bağlı oluşan kaşıntının dindirilmesini sağlayarak rahatlama verir.
Anason yağı aynı zamanda saç yağlanmasını baskıladığı gibi, hasarlı saçları tamir edilmesine yardımcı olur. Saçların yeniden çıkmasında da yabana atılmaması gereken bir etkisi vardır. Bunun için, duştan 15 dk önce Anason yağının kafa derisine parmak uçlarıyla masaj yaparak sürülmesi yeterli olacaktır.        

Anason Yağının Tıbbi Faydaları ve Kullanımı

*Anason tohumu yağı özellikle kadınların yaşadığı hormonal düzensizliklerde östrojen dengesinin düzene girmesinde etkilidir. Bu sayede regl kramplarını azaltır.  Bunun için, menstruasyon sırasında mide ve kasık bölgesine küçük daireler şeklinde masaj yöntemiyle sürülmesi yeterli olacaktır. Aynı zamanda, anason tohumu içeren çaylar anne sütünün bol akışında yardımcı olur.
*Anason yağının sindirim sistemine faydaları çağlardan beri bilinir. Anason yağı ağır yemeklerin sindirimine yardımcı olur. Mide sorunları izale olur. Insan vücudunun metabolizması anason yağı kullanımı ile kontrol edilebilir.  Aynı zamanda, bir laksatif olarak hareket eder ve kabızlık sorununu da giderilebilir. Ayrıca şişirilmiş göbek temizleyerek yardımcı olur. Bunun için, temiz bir bezi sıcak suyla ıslatın ve iyice sıkın. Daha sonra ılık ve nemli beze bir kaç damla anason yağı damlatıp karnınızın üzerine koyun. Bir süre sonra kramplar hafifleyecektir.
*Anason yağı tansiyon seviyesini kontrol etmekte önemini kanıtlamıştır. Kalbi güçlü tutar ve kalp üzerindeki baskıyı azaltır.  Doğal analjeziktir.
  Anason yağı iyi bir öksürük gidericidir. Öksürüğün engellenmesinde kullanılmak için; bir kap içerisine üç-beş damla anason damlatarak üzerine sıcak su ilave edin. Birkaç dakika suyun buharını soluyarak solunum yollarının rahatlamasıyla öksürüğün hafiflediğini göreceksiniz. Bunun yanı sıra aynı türden olan rahatsızlıklarda yani nezle ve grip gibi rahatsızlıklarda da aynı etkiyi göstermektedir.

Bu yazımızda Anason yağının ciltdeki pürüzlere, saç derisine faydaları ve tıbbi kullanımlarından bahsettik.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder