13 Ekim 2017 Cuma

Anason Yağı Nedir ve Neye Yarar

Anason Yağı Nedir ve Neye Yarar

Bu yazımızda Anason Yağının tarih öncesinden kullanımına değinez. Ayrıca Anason yağının özellikleri, romatizmal rahatsızlıklar ve sindirim sistemi üzerindeki kullanımında nasıl etkileri olduğu hakkında yazacağız. Strese, depresyona karşı faydaları, balgam sökücü özellikleri ve kullanımında dikkat edilmesi konusunda uyarılardan bahsedeceğiz. 





Antik çağlardan beri anason, yiyecek maddeleri ve içecekler için baharat ve aroma maddesi olarak kullanılmaktadır. Aynı zamanda likörleri tadmak için kullanılır. Hindistan'da ve diğer bazı ülkelerde, anason ağız sulandırıcı ve sindirim maddesi olarak kullanılır.
Bu bitkinin tıbbi özellikleri eski Mısır, Yunanistan ve Roma'da çoktan biliniyordu. Anasonun uçucu yağları, anasonun kurutulmuş meyvelerinin veya Pimpinella Anisum'un buharla damıtılmasıyla elde edilir. Bu, botanik terminolojide bilindiği üzere, Anethol'un esas teşkil eden, yaklaşık yüzde 90'ından oluşan ince ve berrak bir yağ elde edilmesini sağlar. Karakteristik aromasından da sorumludur. Diğer unsurlar alfa pinen, anisaldehit, beta pinen, kamfen, linalool, cis & trans-anetol, safrol ve asetoanisoldur.
Anason Esans Yağı'nın sağlığa olan faydaları, anti-epileptik, anti-histerik, anti-romatizma, antiseptik, anti-spazmodik, aperient, yağlı, samimi, dekonjestan, sindirim sistemine sahip, balgam söktürücü, böcek öldürücü, sedatif, uyarıcı gibi özelliklerine atfedilebilir ve vermufuge maddedir.

Anti-epileptik ve anti-histerik

Anason esansiyel yağı, narkotik ve sedatif bir etkiye sahip olduğundan, dolaşım, solunum ve sinir tepkisini daha yüksek dozlarda uygularsanız yavaşlatarak epileptik ve histerik saldırıları giderebilir. Bu, daha düşük dozlarda uygulandığında gösterilen uyarıcı ve samimi özelliklerine aykırıdır. Sinirsel rahatsızlıkların, hiper reaksiyonların ve konvülsiyonların sedasyonunda da etkili olduğu bulunmuştur. Bu özellik çok uzun zamandır bilinmekte ve kullanılmaktadır. Ancak ağırlıklı dozajlar özellikle çocuklar için olumsuz etkilere neden olabileceğinden, bu özellik dikkatle kullanılmalıdır.

Antiromatizmal

Bu yağ, kan dolaşımını teşvik ederek ve etkilenen bölgelerdeki ağrı hissini azaltarak romatizmal ve artritik ağrılardan kurtulabilir.

Antiseptik

Bu uçucu yağ aynı zamanda antiseptik özelliklere sahiptir ve yaraları enfeksiyonlara ve sepsislere karşı etkili bir koruyucu tabaka oluşturmaktadır. Bu yaraların daha hızlı iyileşmesine yardımcı olur .

Anti spazmodik

Spazmlardan kaynaklanan durumlar veya rahatsızlıklar kramp, öksürük, ağrı, diyare, sinirsel sıkıntılar ve konvülsiyonlardır. Spazmlar, solunum yollarının, kasların, sinirlerin, kan damarlarının aşırı bir şekilde daralması ve şiddetli öksürük, kramp, konvülsiyon, tıkanmış kan dolaşımı, karında ve göğüste ağrılar ve diğer semptomlarla sonuçlanan iç organlar. Anasonun uçucu yağları, gevşetici ve anti-spazmodik olarak bu kasılmaları rahatlatır ve yukarıda bahsedilen hastalıklardan kurtulmalarını sağlar.

Balgam söktürücü

Bu yağ bir balgam söktürücü olarak gerçekten dikkat çekicidir ve bu özellik etkileyici bir üne sahiptir. Akciğerler ve solunum yollarında biriken mukus veya balgamını gevşetir ve öksürük, göğüste ağırlar, solunum sıkıntıları, astım, bronşit, tıkanıklık ve diğer solunum bozukluklarından kurtarmaya yardımcı olur.

Yatıştırıcı

Biraz narkotik veya uyuşturucu etkileri nedeniyle anksiyete, sinirsel sıkıntılar, depresyon, öfke ve stres için bir sakinleştirici ve rahatlatıcı etkileri nedeniyle uykusuzluk gibi semptomlar için de kullanılır. Bu etki özellikle yüksek dozlarda kullanıldığında görünür, çünkü çok küçük dozlarda uyarıcı olarak işlev görür. Bununla birlikte, narkotik etkilerini göz önünde bulundurarak ağır dozlarda uygularken çok dikkatli olunmalıdır.

Uyarıcı

Anason esansiyel yağı uyarıcı özelliği sayesinde, dolaşımı teşvik edebilir ve romatizma ve artritten kurtulabilir, enzimlerin ve hormonların salgılanmasını tetikleyebilir, böylece tüm metabolizmanın çalışmasını artırabilir ve nihayet sinir sistemini ve beyni uyararak bizi daha aktif ve uyanık hale getirebilir.

UYARI: Anason Yağını Kimler Kullanmamalı.

Anason Yağı, ağır dozlarda, narkotik etkilere sahiptir ve solunum ve dolaşımı yavaşlatır. Bazı küçük hayvanlara ve kuşlara zehirlidir. Bu nedenle çocuklara yüksek doz verilmemelidir. Ayrıca bazı cilt tiplerinde tahrişe neden olabilir. Hamilelik sırasında bunu önlemek en iyisidir. Östrojen hormonu üzerindeki etkisi nedeniyle bazı kanser türlerini de ağırlaştırır.

Bu yazımızda Anason yağının sağlığımız açısından faydalarından, kullanımından ve dikkat edilmesi gereken hususlardan bahsettik.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder